UN BLOG DEDICAT A LA GENT QUE NO REQUEREIX DE LUXES, HONOR I UTOPÍES PER ABASTIR LA FELICITAT.

miércoles, enero 14, 2009

 

S'emporten a Madrid expedients de la Guerra Civil de Castelló

Aquest acte ha produït una gran consternació dins del món de la investigació històrica de Castelló, en el que modestament estic inclós. No se per qué per fer la meva tesi me n'he d'anar a Madrid per veure uns documents que son d'ací... i no es que tinga res personal cap a Madrid, però està lluny i damunt falta que ens els deixen veure. Diuen que se'ls han emportat per digitalitzar-los, com si ací no poguerem fer-ho... ves tu a saver el que faran amb ells en el Ministeri de Defensa. De tota manera, a mi no m'extranya gens aquesta actuació, de fet, ja fa anys que Castelló hauría de tenir un Arxiu Provincial com cal, que puga albergar una documentació única i de gran valor per que historiadors i gent amb inquietuts personals la puga consultar.

Els documents que s'emporten son els sumaríssims de la Guerra Civil i de la Postguerra, en total hi ha entre 11.000 i 13.000 expedients que daten d'entre l'any 1938 i el 1960, una època on succeiren coses que tal volta a algú no li interesse que es traguen a la llum... a pesar de formar part de la història contemporànea, però preferisc no prejutjar. Els historiadors ja han mostrat el seu rebuig al trasllat públicament, així com la Universitat i molts partits polítics, però avuí han començat a carregar les caixes des de la delegació de Defensa per emportar-se'ls a l'Arxiu Central de la Defensa. No hagués segut més lògic que es quedessin els originals ací i les còpies digitalitzades se n'anessin a l'arxiu Central? Així ens van les coses...

La meva gata ja s'ha pronunciat:

Etiquetas: ,


Comments:
te collons, tots reclamen arxius de salamanca i aquí enviem allí els que tenim
 
Comunicat de l'Associació d'Arxiver Valencians:

ASSOCIACIÓ D’ARXIVERS I GESTORS DE DOCUMENTS VALENCIANS

COMUNICAT DE PROTESTA PEL TRASLLAT D’EXPEDIENTS DE PROCESSOS SUMARÍSSIMS DE LA SUBDELEGACIÓ DE CASTELLÓ

El passat dimarts dia 13 de gener es va publicar en diversos mitjans de comunicació la notícia referent al trasllat a Salamanca d’11.000 expedients de la postguerra de Castelló, emparant-se a la iniciativa en la nova Llei de Memòria Històrica.

Amb el fi de donar a conéixer amb la major brevetat possible la nostra opinió, contactàrem telefònicament amb la Subdelegació Militar en Castelló per verificar la informació, contestant-nos que el trasllat dels documents s’ha efectuat a l’Arxiu General de Madrid del Ministeri de Defensa, es a dir, els documents ja no estan en la Subdelegació.

Independentment de la total veracitat de la ubicació de destí inicial de la documentació, doncs es evident que pels anys sol•licitats el destí final serà l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, l’Associació d’Arxivers Valencians i Gestors de Documents Valencians vol manifestar públicament el seu desacord i total rebuig al trasllat dels documents i manifestar:

Primer:
Quan es dona la circumstància d’un trasllat de documentació en qualsevol arxiu, que afecta directament l’accés als documents, es necessari que el fet en si es notifique amb suficient temps a investigadors, agents socials i públic en general per que la circumstància siga coneguda i no truncar de colp les investigacions iniciades i a més, per la necessitat legal de garantir els principis de publicitat i transparència que tot estat democràtic ha de liderar.

Segon:
Qué segons la Llei 52/2007 coneguda popularment com la “Llei de la Memòria Històrica”, el trasllat seria legal, encara que no necessàriament s’hauria de traslladar la documentació original, ja que amb una còpia fidedigna (Art.20.a) seria suficient, quedant els documents originals en el lloc d’orige. Reiterem, en ningun moment menciona la Llei la necessitat de trasllat de documentació original. Al mateix moment, és inadmissible que es prive als investigadors més pròxim i directes de la consulta dels esmentats documents, deixant tesis doctorals inacabades i investigacions en un punt mort, sense que n’hi haja una necessitat tan urgent que justifique l’esmentat trasllat. Per què no s’ha digitalitzat la documentació i s’ha enviat aquestes còpies a Madrid? Nosaltres sol•licitem la conservació de la documentació original en el lloc d’orige que és Castelló.

Tercer:
La Nostra Associació sol•licita a les autoritats valencianes que realitzen totes les gestions pertinents i amb caràcter d’urgència, per fer possible la devolució de dita documentació, assegurant-se d’aquesta manera que les investigacions iniciades puguen continuar-se sense necessitat de trasllats de documentació. Ja que els documents dipositats a Salamanca es troben digitalitzats, s’hauria de reclamar ara la devolució dels mateixos, quedant la digitalització en l’Arxiu de Salamanca i els documents originals en l’Arxiu d’orige, es a dir, a Castelló.

Quart:
Volem manifestar el nostre recolzament a les manifestacions d’indignació per aquest trasllat i en concret les que han realitzat diverses institucions i associacions. Esperem també que tots els Grups Parlamentaris i les Universitats de la Comunitat Valenciana manifesten la seva protesta.

Quint:
Com apreciació tècnica manifestar que avui en dia no tenen sentit els arxius de concentració, doncs tota la comunitat arxivística sosté com principi inequívoc de mantindre la documentació en el lloc d’orige.

Sext:
Aquesta situació, per la que tot el món s’alarma, no deuria ser excepcional ni habitual si els organismes competents hagueren dotat de personal i infraestructures per a preservar i conservar la memòria col•lectiva dels ciutadans de la Província de Castelló, en forma d’Arxius (municipals, comarcals, provincials, etc.), com també d’Alacant i València.


València 16 de gener de 2009
 
Mare meva! Em punxen i no em treuen ni gota... Jo penso que encara que sigui una part de la història contemporània espanyola que molta gent vol oblidar no hauria d'ésser així, perquè amagant o fent veure que aquests documents 'no hi són' només podem caure en que d'aquí un temps no recordem què va passar des de el 1936 fins al 1975.
Espero que us vagi bé i que aconseguiu que no se'ls emportin, o que s'en facin còpies i que els originals es quedin a Castelló.
P.D: Què n'és de bufona, la teva gata ^^.
 
Ja se'ls han emportat... se'ls van emportar al dia següent d'avisar evitant així que la gent tinga temps de reaccionar... i ja estan allí... i a mi em tocarà anar a Madrid a fer el mama...brrr
 
Publicar un comentario



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?